Hoppa till sidans innehåll

Ridläger på Roo Gård - information


Roo Gård Ridskola och Ridläger ligger i det vackra Roslagen. Vi har lika långt till Åkersberga som Norrtälje och du hittar oss längs kustvägen 276. Från centrala Stockholm tar det knappt en timme att åka.

Ridhus


Gården är stor och förutom ridskola/ridläger har vi nötdjur och ett växthus med tomat och grönsaksodlingar. Vi producerar även eget hösilage till våra djur.

Under höst, vinter, vår har vi ridskolan igång med grupper på olika nivå och med olika inriktning. Vi välkomnar såväl barn och ungdomar som vuxna ryttare och erbjuder våra mer rutinerade elever möjlighet att tävla på ridskolans hästar i hoppning och dressyr.  

Ridbana

På de allmänna lägren ska du vara född mellan 02-08. Vårt lägsta krav är att du har ridit så mycket att du klarar av din ponny utan ledare i skritt och trav inne på ridbanan. Grupperna delas in efter ridvana.

På hopplägren ska du vara född 02-07 och här har vi större krav på ridkunskap och hoppvana. Du ska kunna galoppera i lätt sits med kontroll och ha hoppat flera hinder i följd i galopp. Kanske har du tävlat eller har det som mål. Även mer rutinerade ryttare är naturligtvis välkomna, vi delar in i grupper och anpassar övningarna så att alla får en lagom stor utmaning. Det viktigaste av allt är att du tycker att hoppning är kul!

Killar är självklart välkomna till oss men vi vill att du tar kontakt med oss innan anmälan så vi är överens om hur boendet ska se ut. Våra hästar är inte så stora, så vi vill även att ryttare som väger mer än 65 kg eller är längre än 170 cm kontaktar oss innan anmälan så att vi inte får för många större ryttare på samma läger.


Våra ponnyer och hästar
Vi har B-, C- och D-ponnyer och några stora hästar, sammanlagt har vi ett trettiotal hästar på gården under ridlägren. Alla våra ponnyer och hästar är snälla att sköta och hantera, och står uppstallade i boxar i två olika stall. Under lägren är hästarna som regel ute på bete på natten och står inne på dagen.

 


Många av våra ponnyer och hästar är kanske lite piggare än vad du är van vid från din ridskola. Våra ridskoleelever tävlar mycket med våra ponnyer och hästar, och därför vill vi ha hästar med lite mer energi. Våra hästar går också färre lektioner än de flesta ridskolehästar, vilket gör att de för det mesta är pigga och tycker att det är roligt att få arbeta. Självklart har vi också lugnare hästar och ponnyer, och med hjälp av vårt frågeformulär och intervjuer försöker vi att fördela hästarna så att alla blir nöjda.

Egen ponny eller häst
Vill du ta med dig din egen ponny/häst går det bra efter överenskommelse med oss. Hästen ska vara fullt frisk och vaccinerad mot influensa. Den ska fungera i grupp med andra och orka gå två lektioner/dag, samt ha en lämplig utbildningsnivå för det läger du ska vara med på. Till hopplägren ska hästen kunna hoppa lägst en Lätt E-bana.

Priset är detsamma som om du rider på ridskolehäst och självklart gäller samma regler vid ridning och hantering för dig som har egen häst som för deltagare på ridskolehäst.

Ridningen
Vi rider två pass per dag i små grupper, 5-7 elever. Ridningen sker både på ridbana/ridhus och i naturen.

Ängen


När du kommer får du prata med någon av våra instruktörer som tar reda på vilka önskemål om typ av ponny/häst du har. När vi träffat alla lägerdeltagare delar vi ut hästar och har sedan provridning för att se om hästfördelningen fungerar eller om vi behöver göra något byte. Du behåller därefter din häst hela veckan förutsatt att allt fungerar.

Dagsschema
Så här kan en dag på lägret se ut:

7.45                 Frukost, städning av rummen
8.30                 Intag av hästarna
9.30-10.30       Ridning, grupp A och C
10.30-11.30     Ridning, grupp B och D
12.00               Lunch
14.00-15.00     Ridning, grupp A och C
15.00-16.00     Ridning, grupp B och D
16.30               Utsläpp av hästar
17.00               Middag
18.15-18.30     Kiosk
18.30               Bad och fritid
21.00               Kvällsmat
22.00               På rummen
23.00               Tyst och lugnt i stugorna

Efter vissa ridpass skrittar vi ut en sväng i skogen runt gården. Vi har också tid för tipsrunda till häst en dag. Vi har två ridbanor och ridhus, samt möjlighet att rida ute på ängen där vi även har en terrängbana. Vi varierar plats för våra lektioner men försöker att vara utomhus så mycket som möjligt!